Så ger du ett professionellt avslag i en rekryteringsprocess

Vikten av ett professionellt avslag
För rekryterare som använder sig av ett rekryteringsverktyg är det varken särskilt svårt eller tidskrävande att förmedla avslag till kandidater som inte fått jobbet. Avslaget fyller en viktigare funktion än man vid en första anblick kan tro.

Två typer av avslag

Det finns i huvudsak två typer av avslag i samband med en rekryteringsprocess. Den första typen av avslag förmedlas till kandidater som inte uppfyller de grundläggande kriterierna för tjänsten och därmed inte är kvalificerade för rekryteringsprocessens kommande steg. Även om den här typen av avslag inte behöver ges personligen så är det ändå viktigt. Alla som sökt en tjänst förtjänar att få ett besked från arbetsgivaren. I många rekryteringssystem finns det färdiga mallar man kan utgå från.

Genom att skicka ut ett avslag via mejl eller sms till den här kategorin kandidater signalerar du att du värdesätter den tid de lagt ner på att formulera och skicka in sin ansökan. Tacka för ansökan och lägg gärna till att kandidaten gärna får hålla utkik på er hemsida eller i sociala medier efter fler lediga tjänster hos er framöver.

Satsa på personlig kontakt längre fram i processen

Den andra typen av avslag vänder sig till de kandidater du haft personlig kontakt med i samband med rekryteringsprocessen. Till dessa kandidater bör du kommunicera avslaget per telefon. Förbered dig för eventuella frågor som kan dyka upp från kandidatens sida, exempelvis varför hen inte fick tjänsten. Att ge ett avslag är aldrig roligt. Det är därför är det dessvärre vanligt att man glömmer eller prioriterar bort detta i rekryteringsprocessen.

Ta dig tiden – det lönar sig, inte minst utifrån ett långsiktigt Employer Branding perspektiv.

Dela blogginlägget

mer på ämnet

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få uppdateringar från bloggen direkt i din inkorg!

Följ oss på sociala medier

Ja tack! jag vill ta del av sommarerbjudandet!

Fyll i formuläret nedan så kontaktar vi dig så snart vi kan!

Tack !

Vi hör av oss så snart vi kan!

hybrid

kontakta mig!

Fyll i formuläret nedan så kontaktar vi dig så snart vi kan!

Tack !

Härligt att du är nyfiken på vårt rekryteringsverktyg.
Vi hör av oss så snart vi kan och bokar in en tid som passar. Vi hörs!

hybrid

boka demo !

Vill du ha en rundtur av Workspace Recruit?
Boka en demo så visar vi dig hur enkelt det kan vara att rekrytera!

This site is registered on wpml.org as a development site.