Så använder du sociala medier i rekryteringsarbetet

Sociala medier växer snabbt i Sverige och i rekryteringssammanhang förekommer vissa sociala medier mer frekvent än andra. Facebook och Instagram är de i särklass mest populära och mest använda sociala medier när det kommer till rekrytering. Via dessa två plattformar nås de allra flesta målgrupper.

Det första du bör göra för att använda sociala medier som ett effektivt verktyg i rekryteringsarbetet är att analysera var din målgrupp finns och vilka intressen de har. Om du vänder dig till en målgrupp som är mycket inredningsintresserad så kan Pinterest exempelvis vara ett intressant forum när det är dags att tillsätta lediga tjänster. Oavsett om du söker en ny ekonomichef, HR-chef eller marknadsassistent så bör du fundera på om det finns några intressen som din målgrupp har gemensamt.

Ringa in målgruppen med rätt sökkriterier

I nästa steg är det dags att fundera på vilken budget du har och vilken spridning du är ute efter med din annons. När man lägger upp ett ledigt jobb i sociala medier så lägger man först in sökkriterier som anger vilken målgrupp du vill nå. Därefter föreslår exempelvis Facebook eller Linkedin en räckvidd. Reflektera kring om räckvidden är rimlig. Om du exempelvis ska rekrytera en marknadschef i Göteborg och sociala medier anger att du kan nå 10 000 presumtiva kandidater så bör du förstås tänka till om det verkligen är rimligt. I det läget är det klokt att använda dig av något snävare sökkriterier som hjälper dig att ringa in din målgrupp på ett mer träffsäkert sätt.

Satsa på professionella bilder

När det är dags att skapa själva jobbannonsen kan det vara värt att lägga lite energi på att formulera en slagkraftig och intresseväckande rubrik. Istället för att exempelvis skriva ” Vi söker en säljare till vårt kontor i Göteborg” så fungerar det ofta bättre att formulera en rubrik i stil med ”Vill du vara med och bygga upp ett spännande stjärnföretag?”.

Underskatta inte vikten av bilder. Färgstarka bilder med glada människor på fångar blicken och bidrar till att öka uppmärksamheten till ditt inlägg i sociala medier. Satsa på snygga och professionella bilder som illustrerar er verksamhet på ett bra sätt. Många sociala medier erbjuder sig även att göra korta filmsnuttar med hjälp av era bilder. Se till att få med loggan på bilderna så man tydligt kan identifiera avsändaren.

En fördel med att annonsera ut lediga tjänster via sociala medier är att det är lättillgängligt för vem som helst och att du enkelt och smidigt kan nå målgrupper som du tidigare inte nått. Via sociala medier når du dessutom fler passivt jobbsökande kandidater. Nackdelen med sociala medier är att det går fort. Om någon har något negativt att säga om ert företag och har bestämt sig för att förmedla en negativ bild av er verksamhet så går det väldigt fort att få ut det via kommentarsfältet i sociala medier. Bevaka därför regelbundet annonsen och se till att du får automatiska notifieringar så snart någon kommenterat den.

Dela blogginlägget

mer på ämnet

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få uppdateringar från bloggen direkt i din inkorg!

Följ oss på sociala medier

Ja tack! jag vill ta del av sommarerbjudandet!

Fyll i formuläret nedan så kontaktar vi dig så snart vi kan!

Tack !

Vi hör av oss så snart vi kan!

hybrid

kontakta mig!

Fyll i formuläret nedan så kontaktar vi dig så snart vi kan!

Tack !

Härligt att du är nyfiken på vårt rekryteringsverktyg.
Vi hör av oss så snart vi kan och bokar in en tid som passar. Vi hörs!

hybrid

boka demo !

Vill du ha en rundtur av Workspace Recruit?
Boka en demo så visar vi dig hur enkelt det kan vara att rekrytera!

This site is registered on wpml.org as a development site.