Bakgrundskontroller- Förebygg kostsamma felrekryteringar

En felrekrytering kan bli mycket kostsam för arbetsgivaren och i värsta möjliga scenario skada verksamheten. Genom att använda bakgrundskontroller som en åtgärd kan man förebygga kostsamma felrekryteringar och öka validiteten i en rekryteringsprocess.

Genom att exempelvis undersöka kandidatens ekonomiska och juridiska historia kan omständigheter dyka upp som är viktigt att känna till inför en anställning.

–Det är omöjligt att validera en individ till 100 procent i samband med en rekryteringsprocess, men vi vill rekommendera våra kunder att använda sig av de verktyg som finns för att nå så högt som möjligt och kvalitetssäkra rekryteringsprocessen. Ett sådant verktyg är bland annat bakgrundskontroller. Det tar ofta bara ett par minuter att kartlägga om en person exempelvis har stora ekonomiska bekymmer som kan påverka arbetet, eller om personen i fråga har blivit dömd för någon brottslig handling genom att stämma av med brottsregistret, säger Lina Friberg, senior rekryteringskonsult på ROI Rekrytering.

En enkel åtgärd som stärker kvaliteten i rekryteringsprocessen

Hon rekommenderar i princip alltid bakgrundskontroller i samband med en rekryteringsprocess, oavsett typ av position. Bakgrundskontrollerna omfattar dock ofta fler parametrar ju högre upp i hierarkin man rekryterar. När ett företag exempelvis rekryterar en ny vd eller styrelseledamot är bakgrundskontrollerna ofta rigorösa.

Magkänslan kan ibland säga att en individ är helt rätt för en position, men så kan ny information som framkommer i bakgrundskontrollen bidra till en snabb omvärdering av beslutet.

–Relativt ofta framkommer nya uppgifter efter en genomför bakgrundskontroll. Det kan röra sig om alltifrån att en person har stora skulder, ägnar sig åt tveksamma aktiviteter på sociala medier eller har blivit dömd för någon form av brott. Bakgrundskontrollens viktigaste syfte är  att få fram information som kandidaten själv sällan delar med sig av självmant, och som kan vara avgörande för den roll som kandidaten är tilltänkt för. Bara för att man har något i registret så är man inte automatiskt fel för rollen, men ibland kan det vara helt avgörande, säger Lina Friberg.

Dela blogginlägget

mer på ämnet

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få uppdateringar från bloggen direkt i din inkorg!

Följ oss på sociala medier

Ja tack! jag vill ta del av sommarerbjudandet!

Fyll i formuläret nedan så kontaktar vi dig så snart vi kan!

Tack !

Vi hör av oss så snart vi kan!

hybrid

kontakta mig!

Fyll i formuläret nedan så kontaktar vi dig så snart vi kan!

Tack !

Härligt att du är nyfiken på vårt rekryteringsverktyg.
Vi hör av oss så snart vi kan och bokar in en tid som passar. Vi hörs!

hybrid

boka demo !

Vill du ha en rundtur av Workspace Recruit?
Boka en demo så visar vi dig hur enkelt det kan vara att rekrytera!

This site is registered on wpml.org as a development site.